śniadania

środa, 11 maja 2011

 

 

____

|      |

|      |

__|      |__

\          /

\     /

 \/ 

Aby zobaczyć przepis, kliknij TUTAJ.

 

UWAGA:

Przeniosłam bloga na adres uwielbiamgotowac.com (kliknij na adres, aby przejść do bloga).

Znajdziesz tam wszystkie przepisy, które były na tym blogu oraz olbrzymią ilość nowych, niepublikowanych tutaj.

Na Uwielbiam gotować chętnie odpowiem na Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi uwagami, a także wymieniać opinie z innymi czytelnikami :)


Zapraszam!

ilka_86



piątek, 08 kwietnia 2011

 

Pyszna, bardzo szybka w przygotowaniu owsianka z budyniem, a może budyń z owsianką?:)
Polecam na zdrowe śniadanie czy słodkie co nieco:)


____

|      |

|      |

__|      |__

\          /

\     /

 \/ 

Aby zobaczyć przepis, kliknij TUTAJ.

 

UWAGA:

Przeniosłam bloga na adres uwielbiamgotowac.com (kliknij na adres, aby przejść do bloga).

Znajdziesz tam wszystkie przepisy, które były na tym blogu oraz olbrzymią ilość nowych, niepublikowanych tutaj.

Na Uwielbiam gotować chętnie odpowiem na Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi uwagami, a także wymieniać opinie z innymi czytelnikami :)


Zapraszam!

ilka_86



niedziela, 06 marca 2011

 

 

____

|      |

|      |

__|      |__

\          /

\     /

 \/ 

Aby zobaczyć przepis, kliknij TUTAJ.

 

UWAGA:

Przeniosłam bloga na adres uwielbiamgotowac.com (kliknij na adres, aby przejść do bloga).

Znajdziesz tam wszystkie przepisy, które były na tym blogu oraz olbrzymią ilość nowych, niepublikowanych tutaj.

Na Uwielbiam gotować chętnie odpowiem na Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi uwagami, a także wymieniać opinie z innymi czytelnikami :)


Zapraszam!

ilka_86



czwartek, 17 lutego 2011

 

Ostatnio częstym gościem w mojej kuchni jest... Parówka;)
Wiem, wiem może nie należy do super-zdrowych, ale na pewno smacznych.
Z jej udziałem powstają różne fajne, ciekawe smakowitości,
tj. Serce z parówki i jajka, Śpiące ludziki, Ośmiorniczka, Kwadraty
i pewnie jeszcze wiele innych odsłon się pojawi z Parówką w roli głównej;)

A teraz zapraszam na pyszne śniadanko. Może i jest bardzo kaloryczne,
ale jakże smaczne. Śniadanie to start każdego dnia, więc można sobie pozwolić na parówki z serem, a co!:)

 

Źródło: Blog Grumko


Składniki:

  • 2 parówki
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 wąskie i długie plastry szynki
  • olej lub masło do smażenia
  • sos salsa
  • bazylia do dekoracji

 

Na plastrze szynki kładziemy przekrojony wzdłuż plaster sera, a następnie pod kątem parówkę i zawijamy. W koniec wbijamy wykałaczkę, żeby nic się nie rozleciało podczas smażenia.
Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy parówki na małym ogniu,
co jakiś czas je przewracając, aż ser będzie roztopiony, a szynka zarumieniona. Podajemy z tostami.

Smacznego! :)


piątek, 11 lutego 2011

 

 

Pyszne, chrupiące zapiekane bułeczki z jajkiem i smakowitymi dodatkami. Idealne na śniadanie, doskonale poprawiające humor w te szare lutowe dni;)


Źródło: Blog 2 smaki


Składniki:

  • 4 bułki kajzerki
  • 4 łyżeczki masła
  • 15 dag wędliny (np. szynka)
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • 2 kawałki kolorowej papryki
  • sól
  • pieprz
  • ew. podsmażone pieczarki
  • nać pietruszki do ozdoby

 

Piekarnik nagrzej do 200°C z termoobiegiem. Z bułeczek odetnij wierzch. Łyżeczką podważ i wyjmij miąższ w każdej bułeczce. Zachowaj ostrożność, żeby nie uszkodzić skórki. Wnętrze bułki posmaruj masłem.
Włóż do środka trochę pokrojonej szynki, starty ser i ew. podsmażonych pieczarek. Ostrożnie wlej surowe jajko. Posyp solą i pieprzem.
Na wierzchu połóż paseczki kolorowej papryki. Wstaw do piekarnika na jakieś 8 minut. Wyjmiij, kiedy tylko białko się zetnie.

Smacznego! :)

 

 

środa, 09 lutego 2011

 

 

Idealna propozycja na śniadanie czy szybką przekąskę.
Takie parówki na pewno spodobają się niejadkom.
Mimo, że są dość kaloryczne, to bardzo smaczne:)


Składniki:

  • 2 parówki
  • plaster żółtego sera
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • papryka czerwona i żółta do ozdoby
  • nać pietruszki do ozdoby
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia


Parówki obrać z osłonek, przeciąć na pół, spiąć wykałaczkami.
Podsmażyć z jednej strony na rozgrzanym oleju na patelni.

Przewrócić na drugą stronę, przykryć plastrem sera. Z parmezanu zrobić czuprynki, a z papryki kokardki. Smażyć jeszcze chwilę pod przykryciem, aż serek się roztopi. Udekorować nacią pietruszki.

Smacznego! :)

 

środa, 19 stycznia 2011

 

Świetna propozycja na śniadanie bądź kolację.

Źródło: blog Grumko


Składniki:

  • 4 jajka
  • 10 dag szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka wody mineralnej
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
Szynkę pokroić w cienkie paski, żółtka utrzeć z wodą mineralną, solą i pieprzem. Z białek ubić pianę i połączyć ją z żółtkami, posiekanym czosnkiem i szynką. Dokładnie wymieszać. Na dużej patelni stopić masło, wylać przygotowaną masę, przykryć.
Smażyć na małym ogniu, po czym odwrócić na drugą stronę i zrumienić.

Smacznego! :)

piątek, 10 grudnia 2010

 

 

Tym razem zrobiłam kaszkę mannę w wersji truskawkowej. Szybko się robi, bardzo smakuje i zaspokaja największy głód.

Nie wiem jak Wam, ale mnie ten deserek przypomina króliczka;)

 

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szkl. kaszki manny
  • cukier do smaku
  • troszkę cukru waniliowego
  • kilka mrożonych truskawek (mogą być inne owoce)

 


Kaszkę wsypać do gotującego się mleka, posłodzić do smaku. Gotować na wolnym ogniu. Dodać zamrożone truskawki. Gdy zacznie gęstnieć, mieszać, bo łatwo przywiera do dna garnuszka.

Ostudzić chwilkę i rozłożyć na talerze. Udekorować odłożonymi owocami i biszkoptami.


Smacznego! :)

sobota, 06 listopada 2010

 

Gotujemy po polsku!


W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam Malinową owsiankę.

Tę sympatyczną akcję przygotowali dla nas Państwo Grumkowie, Irenka i Andrzej:)


 

Dziś bardzo prosty przepis na smaczną owocową owsiankę z dodatkiem malinek. Płatki owsiane zawierają wiele cennych składników odżywczych i witamin. Owsianka z owocami stanowi świetną propozycję na błyskawiczne śniadanie czy podwieczorek.

Zamiast malin można użyć dowolnych owoców:)

 

Składniki:

  • 4-5 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • garść malin (świeżych lub mrożonych)
  • cukier do smaku

 

Płatki wrzucić do gotującego się mleka i podgrzewać na małym ogniu. Ciągle mieszać, aż owsianka stanie się gęsta, dorzucić wtedy malinki, dosłodzić do smaku i jeszcze ok. 3 min. gotować na wolnym ogniu.
Podawać na ciepło lub zimno.

 

Smacznego! :)

wtorek, 02 listopada 2010

 

Gotujemy po polsku!

 

Jagodowa manna bierze udział w akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl, natomiast Organizatorem jest Państwo Grumko:)

 

 

Pyszna jagodowa wersja tradycyjnej kaszy manny na mleku.

Do jej wykonania wystarczy jedynie garstka mrożonych jagódek;) Oczywiście można użyć dowolnych owoców np. trukawek, malinek bądź jeżyn.

Takie śniadanko, poza wieloma substancjami odżywczymi, zawiera smak i aromat lata... Gorąco polecam! :)


 

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szkl. kaszki manny
  • cukier do smaku
  • troszkę cukru waniliowego
  • garść mrożonych jagód (mogą być inne owoce)


Kaszkę wsypać do gotującego się mleka, posłodzić do smaku. Gotować na wolnym ogniu. Dodać zamrożone jagody. Gdy zacznie gęstnieć, mieszać, bo łatwo przywiera do dna garnuszka.

Ostudzić chwilkę i rozłożyć na talerze. Udekorować odłożonymi owocami.


Smacznego! :)

Tagi: jagody
12:10, ilka_86 , śniadania
Link Komentarze (4) »
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl ilonkowo

Wypromuj również swoją stronę Uwielbiam gotować

Wypromuj również swoją stronę Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi