sałatki i warzywa

wtorek, 28 czerwca 2011

 

Zdrowa, kolorowa, witaminowa sałatka z udziałem szpinaku, włoskiej mozarelli
i polskich truskawek :)


 

Przepis autorski


Składniki:

  • 12 kuleczek mini-mozarelli
  • 12 truskawek
  • 100 g szpinaku świeżego
  • 1-2 łyżki płatków migdałowych

Sos:

  • 1 łyżka dżemu truskawkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli morskiej

 

Przygotować sos balsamiczny z octu balsamicznego, oliwy i szczypty soli, wymieszać go z łyżką dżemu truskawkowego.
Na talerzu ułożyć pierwszą warstwę szpinaku, plasterki mozzarelli
i truskawki w plasterkach.
Ułożyć kolejną warstwę szpinaku, mozzarelli i truskawek z łyżką dżemu truskawkowego.
Polać sałatkę sosem przed samym podaniem.
Posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego! :)

 

poniedziałek, 27 czerwca 2011

 

 

____

|      |

|      |

__|      |__

\          /

\     /

 \/ 

Aby zobaczyć przepis, kliknij TUTAJ.

 

UWAGA:

Przeniosłam bloga na adres uwielbiamgotowac.com (kliknij na adres, aby przejść do bloga).

Znajdziesz tam wszystkie przepisy, które były na tym blogu oraz olbrzymią ilość nowych, niepublikowanych tutaj.

Na Uwielbiam gotować chętnie odpowiem na Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi uwagami, a także wymieniać opinie z innymi czytelnikami :)


Zapraszam!

ilka_86



środa, 15 czerwca 2011

 

 

____

|      |

|      |

__|      |__

\          /

\     /

 \/ 

Aby zobaczyć przepis, kliknij TUTAJ.

 

UWAGA:

Przeniosłam bloga na adres uwielbiamgotowac.com (kliknij na adres, aby przejść do bloga).

Znajdziesz tam wszystkie przepisy, które były na tym blogu oraz olbrzymią ilość nowych, niepublikowanych tutaj.

Na Uwielbiam gotować chętnie odpowiem na Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi uwagami, a także wymieniać opinie z innymi czytelnikami :)


Zapraszam!

ilka_86



piątek, 03 czerwca 2011

 

 

____

|      |

|      |

__|      |__

\          /

\     /

 \/ 

Aby zobaczyć przepis, kliknij TUTAJ.

 

UWAGA:

Przeniosłam bloga na adres uwielbiamgotowac.com (kliknij na adres, aby przejść do bloga).

Znajdziesz tam wszystkie przepisy, które były na tym blogu oraz olbrzymią ilość nowych, niepublikowanych tutaj.

Na Uwielbiam gotować chętnie odpowiem na Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi uwagami, a także wymieniać opinie z innymi czytelnikami :)


Zapraszam!

ilka_86



wtorek, 03 maja 2011

 



____

|      |

|      |

__|      |__

\          /

\     /

 \/ 

Aby zobaczyć przepis, kliknij TUTAJ.

 

UWAGA:

Przeniosłam bloga na adres uwielbiamgotowac.com (kliknij na adres, aby przejść do bloga).

Znajdziesz tam wszystkie przepisy, które były na tym blogu oraz olbrzymią ilość nowych, niepublikowanych tutaj.

Na Uwielbiam gotować chętnie odpowiem na Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi uwagami, a także wymieniać opinie z innymi czytelnikami :)


Zapraszam!

ilka_86



środa, 30 marca 2011

 

 

____

|      |

|      |

__|      |__

\          /

\     /

 \/ 

Aby zobaczyć przepis, kliknij TUTAJ.

 

UWAGA:

Przeniosłam bloga na adres uwielbiamgotowac.com (kliknij na adres, aby przejść do bloga).

Znajdziesz tam wszystkie przepisy, które były na tym blogu oraz olbrzymią ilość nowych, niepublikowanych tutaj.

Na Uwielbiam gotować chętnie odpowiem na Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi uwagami, a także wymieniać opinie z innymi czytelnikami :)


Zapraszam!

ilka_86



sobota, 15 stycznia 2011

Modra kapusta – określenie czerwonej kapusty głowiastej oraz bazującego na niej dania wielkopolskiego i śląskiego.

To jedna z moich ulubionych sałatek. Najczęściej przygotowuje ją Moja Mama na szczególne odświętne okazje. Najlepiej pasuje do klusek śląskich i kotleta schabowego jak i smażonej ryby z ziemniaczkami.

Składniki:

  • czerwona kapusta
  • jabłko
  • 2 kiszone ogórki
  • mała cebula
  • sól
  • ocet
  • cukier

Kapustę po szatkować i wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 3-4 minuty. Następnie zakwasić octem i zagotować. Odlać na sitko. Do wystudzonej kapusty wkroić jabłuszko i ogórki na grubej tarce oraz drobno posiekaną cebulkę.

Odstawić na pół godziny, aby kapusta przeszła smakami.

Smacznego! :)

sobota, 18 grudnia 2010

 

 

Bardzo smaczna sałatka, która powstała z tego co miałam akurat pod ręką. Proste wykonanie, kilka składników, a efekt wspaniały.

Całkiem niedawno przygotowywałam podobną sałatkę z dodatkiem grzybków marynowanych.

Polecam obie wersje.

 

Składniki:

  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 garście fasolki szparagowej ugotowana lub konserwowa
  • 4-5 korniszonów
  • ew. mała cebulka
  • 2-3 łyżki majonezu (można dać mniej i wymieszać z jogurtem)
  • sól
  • pieprz

 

Ziemniaki i jajka obrać. Pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić w małe kawałki. Korniszony drobno posiekać. Cebulkę obrać, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Sparzyć.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Smacznego! :)

niedziela, 07 listopada 2010

 

Gotujemy po polsku!

 

Sałatka z grzybkami marynowanymi bierze udział w akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl, natomiast Organizatorem są Państwo Grumko:)


 

Przygotowanie tej sałatki zajmuje kilkanaście minut, a efekt jest znakomity. Podstawowym składnikiem są marynowane grzybki (u mnie pieczarki). W jej skład wchodzą także gotowane ziemniaki i jajka, a także ogórki kiszone i cebula. Sałatka ta ma ostry, lekko kwaśny smak. Przede wszystkim jest bardzo smaczna.


Źródło: Strona Potrawy regionalne.

 

Składniki:

  • 1 szklanka grzybów marynowanych,
  • 4 ugotowane i obrane ziemniaki,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 2-3 jajka na twardo,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka majonezu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ew. 1 ząbek czosnku


Grzyby odcedzić z octu, cebulę pokroić w kostkę i zblanszować.
Pozostałe składniki pokroić w kostkę i wszystko razem zmieszać.
Majonez doprawić cukrem i roztartym z odrobiną soli czosnkiem. Jeżeli jest zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki przegotowanej zimnej wody i zmiksować. Zalać sałatkę majonezem, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.

Równie wyborna jest sałatka z grzybów marynowanych z dodatkiem jabłek odmiany słodko kwaśnej zamiast ogórków kiszonych.


Smacznego! :)

piątek, 29 października 2010

 

Gotujemy po polsku!

 

Sałatkę dołączam do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. Organizatorem są Państwo Grumkowie:)


 

Typowo letnia, lekka sałatka, która znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do jesiennego obiadu.

W skład wchodzą zaledwie trzy składniki (kalafior, jaja i pomidor) plus sos czosnkowy. Bardzo nam smakuje to minimalistyczne rozwiązanie:)

Niedawno robiłam podobne sałatki z jaj i pomidorów, z dodatkiem zielonego ogórka czy fasoli szparagowej, a nawet z żółtym serem.

Przepis mam od Mamy Mojego K.


 

Składniki:

  • mały kalafior
  • 4 duże pomidory
  • 4 jajka

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól

 

Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.

Sos: Wymieszać jogurt z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem sosem polać warzywa.

 

Smacznego! :)

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl ilonkowo

Wypromuj również swoją stronę Uwielbiam gotować

Wypromuj również swoją stronę Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi