Blog > Komentarze do wpisu

Schab ze śliwką

 

 

____

|      |

|      |

__|      |__

\          /

\     /

 \/ 

Aby zobaczyć przepis, kliknij TUTAJ.

 

UWAGA:

Przeniosłam bloga na adres uwielbiamgotowac.com (kliknij na adres, aby przejść do bloga).

Znajdziesz tam wszystkie przepisy, które były na tym blogu oraz olbrzymią ilość nowych, niepublikowanych tutaj.

Na Uwielbiam gotować chętnie odpowiem na Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi uwagami, a także wymieniać opinie z innymi czytelnikami :)


Zapraszam!

ilka_86

 
 
 
  Wersja do druku
Wyślij przepis
Dodaj do ulubionych
skomentuj
 
 
Schab ze śliwką bardzo soczysty
Do upieczenia tego schabu używam brytfanny i piekę go na palniku (gazowym lub elektrycznym), nie w piekarniku.

Schab opłukać, osuszyć, nie ściągać błon.
ostrym długim nożem zrobić w schabie przez środek otwór i upchać do niego śliwki (zostawić kilka śliwek do sosu).
Schab polać odrobiną oleju (tak żeby przyprawy miały się do czego przykleić) i przyprawić solą, pieprzem, vegetą, majerankiem, papryką ostrą i słodką.
Cebule i czosnek pokroić w plastry (krązki) i obłożyć nimi schab.
Przykryty schab odstawić (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Na spód brytfanny wlać olej (tak żeby pokrył całe dno) i podsmażyć na nim obrany z krążków cebulowych i czosnku schab z każdej strony.
Krązki cebuli pokroić na drobniejsze kawałki i dodać pod koniec smażenia schabu do brytfanny żeby się lekko zrumieniła.



Następnie dolać wody w takiej ilości, żeby schab był zanurzony mniej-więcej do połowy, dodać kostkę bulionową, przekrojone na pół śliwki, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu - w zależności od wielkości schabu - 1 - 1,5 godziny. Po połowie czasu schab przełożyć na drugą stronę.
Pod koniec gotowania odkryć, żeby sos trochę odparował.
wtorek, 08 lutego 2011, ilka_86
Tagi: schab

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/02/08 11:35:07
Piękny i profesjonalny schabik :)))
-
2011/02/08 11:41:47
I wygląda też znakomicie:)
-
2011/02/08 13:45:40
jeszcze do tego sos z czerwonego wina...
och, mogę zajadać!
-
2011/02/08 14:32:34
Wyglada znakomicie,już wiem co zrobię na obiad w weekend.
Podziwiam zdolności kulinarne,muszę przyznać,że po obejrzeniu wszystkich zdjęć na blogu wiem,że dużo mi brakuje w kwestii gotowania,ale przecież człowiek uczy się całe życie :D Pozdrawiam!
-
2011/02/08 18:09:33
Bardzo lubię schabik ze śliwką. Soczyste, pachnące mięsko:)
-
2011/02/08 19:58:34
jaki pyszny schabik:)
-
2011/02/08 21:16:46
buuu a ja się nie znam na mięsie :( choć ostatnio udało mi się przygotować kilka dań z kaczką, wołowiną.. no i wyszły, więc może nie taki diabeł straszny ;)
-
2011/02/08 21:47:54
uwielbiam! aż mi zapachniało :)
-
Gość: ella, host-89-229-124-218.dynamic.mm.pl
2012/03/08 19:23:12
super przepis, tylko ile soli na 1kg schabu
-
2012/03/14 10:35:29
1 płaską łyżeczkę soli spokojnie można dać na 1kg schabu, ja na oko dodawałam soli;)
ważne aby nie przesolić, gdyż inne przyprawy także zawierają sól jak kostka rosołowa czy vegeta

pozdrawiam
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl ilonkowo

Wypromuj również swoją stronę Uwielbiam gotować

Wypromuj również swoją stronę Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi